Satelliittilaitteet Vantage HD 7100 TS ja Gibertini 100cm

Satelliittivirittimeksi hankin Vantage HD 7100 TS:n. Laitteeseen olen tyytyväinen, mutta mukana tullut kaukosäädin oli niin umpisurkea tekele, että tilasin heti uuden.
Kaukosäätimen muotoilu oli niin pielessä, että vahingossa pidin sitä väärinpäin kädessä.
Itsekseni jupisin että entinen ylänuoli olikin nyt alanuoli...heh
Vanha kake käyttää vielä ihmeellisiä (kalliita) nappiparistoja. Sekä vanhaan että uuteen voi opettaa vaikka tv:n komennot.

Uuden ohjelmiston päivittäminen on helppoa Usb:n kautta.
Muistitikkuun ladataan *.dlp (epäviralliset firmikset *.hdp) ja ja kytketään vantagen taakse usb-väylään. Laitoin lyhyen usb-johdon (uros-naaras) helpottamaan muistikun laittoa. Minkähänlaista kovoa tähän purkkiin etsisi? Ulkoinen tietenkin, usb2 vaiko e-sata liitännällä?

Jos vantagen firmis on kohtuu uusi, ota ensin omat asetukset talteen — Kanava-asetus — Software manager — Järjestelmän asetukset — tallenna ok ja kanavaluettelo — tallenna ok. Tallennukset menevät muistitikulle media kansioon (*.si ja *.sis).

Käynnnistä päivitys menu — multimedia — Usb — valitse tiedosto — Ok (vanhoissa fw:ssä tiedoston päällä punaisella napilla) — hyväksy kyllä, päivitys lähtee päälle.
Muistitikuissa on eroja, kannattaa käyttää vain FAT32 tikkua.
Muuten saattaa tulla "Selected file is damaged or different model" herja.

Vantage käynnistää itsensä uudella FW:llä. Tehdasasetukset päälle: Asennus — Vakioasetukset — Tehdasasetukset, ja uusi käynnistys. Ehkäpä tuulettaisin töpseliä tässä vaiheessa eli tekisin IVO-bootin. Lataa tikulta vielä omat asetukset *.si ja *.sis tiedostot jotka sisältävät kanavalistan ja koneen asetukset. Vantagessa pitäisi olla nyt uusi firmware sisässä.

Vantagen kun kytkee RJ-45 kaapelilla modemiin, sillä pääsee hakemaan vaikka firmikset suoraan valmistajan sivuilta. Toki ensin pitää viritellä toimivat asetukset ethernet — TCP/IP setupista. Muistaakseni kun laittaa IP-osoitteen, aliverkon peitteen ja oletusyhteyskäytävän tiedot, niin sitten pitäisi pelittää. XP-tietokoneeltahan ne löytyy klikkaamalla ohjauspaneeli  — Verkkoyhteydet — klikkaa Lähiverkkoyhteys — tuki välilehti.

Aika-asetuksena: "+2 istambul" ja kesäaika "käytössä"

Sat-antennina on Gibertini alu 100cm + Multifeedhalter 4-fach höhenverstellbar. Alumiiniantenni maksoi 49€ + postikulut kotiovelle 30€. Sivusyöttö 4:llä LNB-pidikkeellä oli muistaakseni alle 10€. Nekin alumiinia, ei mitään muovia. Kaksi Vantage- ja kaksi Chess Edition3- mikropäätä noin 5-7€ kappale. Sitä, mitä näillä näkyy tai löytyy, sitä ei tiedä kukaan. Toivotaan että F1 kisat löytyisi RTL-kanavalta. Terrestial puolen kanavat on kytketty ja ne näkyvät ok.

Mtv3 ja subilla näkyi wss-bitti pahasti, ja ihmettelin löytyisikö 7100:sesta säätöä kuvan pystysiirtoon. Pahin oli sub, jopa 5mm kuvareunan yläosasta näkyi mustana. Ongelma oli kinkkinen, kun luulin sen johtuvan vantagesta. Vantage oli kuitenkin syytön, ongelma ratkesi säätämällä Benq E2400HD menusta "overscan  on".

Tällähetkellä firmiksenä on emu 025101 (5.7.2009). EPG (kuvassa viikkonäkymä) on sellainen kuin sen pitääkin olla. Vihreällä napilla saa epg:stä tallentaa ohjelman. Tallennuksiin saa lisäaikaa lisättyä.

Odotin että Procaster purkkiin olisi tullut tälläinen epg... mutta ei? Procaster tallensi eilen ohjelman jossa ei ollut ääntä? Pieniä äänen pätkäisyjä on ollut jo pitenpään, mutta nyt koko ohjelma ei pihahtanutkaan. Seuraavakin tallennus oli äänetön...wtf?
Elokuvia oli levyllä noin 40kpl joten poistin osan, 5-6 kpl ja äänet palasi. Tosin vieläkin tuli ääneen lyhyt pätkäisy. Näistä vedin johtopäätöksen, että levy on pirstoutunut. Procasterissa ei ole levyn eheytys toimintoa, vaan jouduin tekemään kiintolevylle alustuksen. Ei niissä tallennuksissa mitään niin tärkeitä leffoja ollut, etteikö niitä voisi poistaa. Unohdetaan Procaster hetkeksi...
Ääniongelma jatkuu... pitää ottaa huoltoon yhteyttä!

Postimies Pate viilettää jossain koaksaalikaapelikerä kainalossa, tilasin 130db häiriösuojauksella olevaa 8,2mm koksia 100m + F-liittimet (10+2kpl). Nämä kun kotiutuu, puuttuu enää muutama metri halkaisijaltaan 60mm antennimastoa. Ohuempaa mastoputkea en edes harkitse, lautasen (noin neliö) kokoon tulee tuulikuormaa niin paljon, että putken halkaisija ei ole hätävarjelun liioittelua. Voisi sitten aloittaa sat-puolen asennuksen. Satelliitteja, joita yritän metsästää on neljä: Astra, Hotbird, Sirius ja Thor.

No niinhän siinä kävi, että coaxkabel-nippu ei koskaan lähtenyt Saksasta. Rahat oli kuitenkin palautettu, mietinkin jo, että jotain mätää on, jos lähetyskulut on n. 8€ 100m kelalla. Perustotuus: Jos kauppa tai asia tuntuu liian hyvältä, niin se ei ole totta! Täytyy etsiä suomalainen-kauppias, jolla ei ole kahden kertotaulu hanskassa. Jos ulkomaalta saat coax-kaapelia 35 senttiä/metri, niin jostain syystä sitä myydään täällä halvimmillaan n.70 sentillä/metri. Täytyy vain ihmetellä, mikä on kaapelin tukkuhinta?
Siinä 35 sentissä on nimittäin jo myyntivoitto. No... onhan Suomi kolmanneksi kallein maa euroopasssa. Ostovoimalla mitattuna köyhin, jonnekkin ne eurot vaan häipyy ja häviää. Köyhät kyykkyyn ja silleen...

Halkaisijaltaan 60mm galvanoitu "liikennemerkkiputki" on ostettu. Hintaa 3m kangella oli 36€. Tämä putki on niin järeää, että se ei välttämättä sovellu kattoasennuksiin? Vivo-merkkinen HDMI-jakaja tuli myös tilattua, kun tv:ssäni ei ole kuin yksi hdmi-liitäntä. Nyt saan kytkettyä 3-muuta hdmi-laitetta tv:seen kiinni. Jakaja on täysin manuaalinen, eikä lisävirtaa tarvita. Hintaa kytkimellä on £9,99 + lähetyskulut noin 5 puntaa.
Voit etsiä kytkintä esim. sanoilla: "4 PORT HDMI SWITCH". Switch sanan tilalla voi kokeilla SPLITTER tai BOX sanoja. Kuvan laadussa ei ole mitään näkyvää muutosta, vaikka signaali kiertää kytkimen kautta.

Kiertelin koaksaalikaapelin perässä Suomalaisissa kaupoissa ja ei ne oikein vakuuttaneet, joko hinnan tai laadun perusteella. Pakko taas etsiä kaapelia sieltä mistä halvimmalla saa...

Uusi yritys... tilaus taas Saksaan, 100m GEL ClassA Sat Kabel 120dB digital Koaxkabel + 10 Stecker. Eli keskijohdin kuparia, ø 1,13 mm (ei kuparoitua terästä). Geelitäytteinen 128 x 0,16 punos, alumiinifolio ja toinen 96 x 0,12 punos. Häiriösuojaus 120db, Kaapeli ulkokuori PVC:tä, väri = valkoinen, paksuus ø 8,2 mm. 10kpl F-liittimiä mukaan, 100:n metrin hinta 37,90€ + postikulut Suomeen 12,90€. Jäämme odottelemaan mitä seuraavaksi tapahtuu? Hmm... Maakaapelia?

7.8.2009 DHL:n pakettiauto toi 100m koaksiaalikaapelia etuovelle. Nopealla mulkaisulla kaikki näyttäisi olevan ok. Kaapeli on sitä, mitä tilasin! Kiitokset eWerk GmbH ! 8,2mm F-liittimiä oli mukana 12kpl ja bonuksena muutama pieni karkkipussi!!

Osa koksikaapelista on jo käytetty DVB-T puolelle. Jouduin siirtämään antennia sivusuunnassa n. 10 metriä. Signaalinvoimakkuus on nyt joka kanavalla 99%. F-liittimen (8.2mm) laitto ei onnistunut kuin kuorimalla kaapeli, pesemällä geeli pois (tahmaista), poistamalla folio kuoritulta alueelta, ja taittamalla molempien ristiinpunottujen langat f-liittimen alle.

Antennitolpan sain paikoilleen ja DiSEqC-kytkimeen tein kiinnitykset valmiiksi. Tästä vantagen kytkimestä ei mennyt yksi satelliitti läpi (Hotbird)? Syytä en tiedä, joten vaihdoin DiSEqC:in bilteman vastaavaan ja kaikki satelliitit löytyivät. Kanavalistalta löytyy 2778 kpl kanavaa, suuri osa on maksullisia ja seuraava homma onkin kanavalistan muokkaus. [Antennikuva] Tästä kuvakulmasta katsottuna (vasemmalta oikealle) LNB1 = Astra, LNB2 = Hotbird, LNB3 = Sirius, LNB4 = Thor.

Antennia käännellessä kävi mielessä, että soitan peukalonsiirtoleikkaukseen ajan...

Formula 1 lähetykset näkyy suorana RTL Television kanvalta (Astra 19,2°E)
Ilmaisia teräväpiirto (HD) demo-kanavia näkyy tällä kokoonpanolla n. 5-6 kpl

Vantagen kiintolevyksi tilasin Transcend 250GB StoreJet 25 ulkoisen kiintolevyn USB 2.0 väylään. Hintaa levylle kertyi postikuluineen 45,40€. Testailin sitä, ja se toimii täysin ok Vantagessa.

RTL Television kanavalla esitetään myös kohtuu tuoreita elokuvia sunnuntai-iltaisin. Esim. "Die Hard 4" ja "Medusan sinetti" (The Bourne Ultimatum 2007). Hieman hymyilyttää kun Bruce Willis, puhuu saksaa? Duppaus on eurooppalainen tapa, tv-katsojien kuppaus suomalainen. Hyvin ne jälkiäänitykset on kuitenkin tehty.
Toinen kanava, jota seurailen on DMAX. Suomalainen vastine sille voisi olla Discavery tai Jim. DMAXilla on kuitenkin paljon auto/moottoripyörä/yms asiaa. Dmax:ilta maininnan arvoinen on Die Ludolfs ohjelma.

1.12.2009 Vantagella tein "Blind Scanin", joka satelliitille erikseen. Neljän Blind Scanin jälkeen kanavia löytyy nyt 3191 kappaletta. Osa tietenkin salattuja, mutta kyllä kyllä niitä näkyviäkin on "omiksi tarpeiksi". Haku kestää uskomattoman pitkään, mutta se kannattaa tehdä.

17.12.2009 Euro Hockey Tour: Tsekki - Suomi suora lähetys Thor:ilta CT2 kanavalta.

20.12.2009 Euro Hockeyta (Suomi - Ruotsi) suorana thorilta nyt CT2_Sport kanavalta.

25.2.2010 Teräväpiirtona Vancouverin olympialaiset ZDF HD kanavalta. Astra 1E-2C (19,2°).

14.03.2010 Formula 1 kilpailu suorana RTL-kanavalta. Ko. kanavan txt-tv sivu 251, on hyvä apu tilannetta seuratessa.

4.4.2010 Kaukosäätimen näppäimellä pääsee suoraan tallennettuihin ohjelmiin.