Pullonhalkaisu

En tiedä mikä ajaa ihmisen epätoivoisiin yrityksiin, niin kuin nyt, yritin saada viinipullon halki. älkää kysykö miksi, se selviää sitten kun pullo on halki. Ekaksi ajoin timanttiterällä pulloon leikkausviivan, jota myöten ajattelin pullon halkeavan.
Seuraavaksi laitoin uraan ohutta rautalankaa maalarinteipillä.
Lankaa ajattelin kuumentaa sähköllä (autolaturilla). Uskokaa tai älkää, sulakkeita ei palanut, tulipaloja ei syttynyt, lanka kuumeni, jopa punahehkuiseksi ja meni poikki.
Ainut missä epäonnistuin oli nopea viilennys, olisi pitänyt olla kylmäspray pullo, mutta kun ei ollut. Ja kädet meinasi loppua kesken, elikkä seuraavankerran otan jonkun apulaisen kylmäsprayaamaan.
Tällä samaisella langankuumennus systeemillä leikataan styroksia eräässä yrityksessä. Toimii loistavasti. Varoitus: En ota vastuuta näistä, jos joku haluaa kokeilla niin jokainen tekee sen omalla vastuullaan.
Niin siinä kävi, että pullo veti pitemmän korren, ja jäi halkeamatta...

ps. Seuraavalla kerralla nakkaan pullon pakastimeen muutamaksi tunniksi, ja kokeilen sitten "sähköshokkia".

Testi 2:
Kokeilin niin, että pullon toiselle puolelle ajoin timanttiterällä uran ja toiselle puolelle tein lasiveitsellä viivan.
Rautalankaa pullon kylkeen, ja pakastimeen muutamaksi tunniksi. Kuumensin akkulaturilla vastuslankaa, viimein kuului kauan odotettu risahdus. Tutkin pulloa ja totesin sen haljenneen vain lasiveitsellä vedetystä kohdasta.
Pitäisikö tästä vetää se johtopäätös, että timanttiterällä tehdyllä uralla ei ole mitään vaikutusta halkeamiseen? Tekeekö lasiveitsi jonkun jännitteen lasiin? No, kokeilllaan seuraavaan pulloon pelkkää lasiveitsen viiltoa ja sen päälle sähköä!


Testi 3:
Pullo oli pakastimessa n. 2,5 h.
Edellisellä kerroilla huomasin että lanka, joka ei kosketa pulloon (eli pullo ei jäähdytä sitä) kuumenee punahehkuiseksi, ja katkeaa. Eliminoin katkeamisen kiertämällä lankaa virransyötön ja pullon väliltä. Toivotaan, että tästä olisi apua.

Ja oli siitä, nyt punahehkuiseksi muuttui langan puoliväli eli pohja.
Sillä oli taas se seuraamus, että lanka paloi maalarinteipistä lävitse ja irtosi pohjasta. Lanka ei kuumentanut enää pulloa, eikä pohja haljennut.

Alla kuva kokeesta kolme. Eniten pelkäsin että pullon suuaukko ei halkea. Se halkesi kuitenkin ihan ok, tosin vedin lasiveitsellä suuaukon sisäpuolelle myös viivaa.
Ilmeisesti langan kiinnitys on vaihdettava maalarinteipistä kuparifolioteippiin. Lanka ei saisi palaa teipistä lävitse eikä irrota lasista?

Ei voi mitään, näin kävi taas! Ei tämä helppo homma ollutkaan.

Testi 4: Kuparifolioteippiä ei pysty käyttämään, koska vikavirtasuojakytkin laukeaa akkulaturissa ??