Pienoisporakoneet

Hiomakoneet, joita olen käyttänyt lasitöihin ja muihin pieniin kunnostustöihin. Vihreä kone taisi simahtaa, ainakin kierrokset tippuivat olemattomiin. Mietintämyssy päähän ja miettimään millaista konetta tarvitsisin. Lasikaiverrustöihin molemmat ovat liian isoja ja painavia. Joskus muovia leikatessa tai työstettäessä on kierroksia liikaa ja muovi sulaa. Uudessa koneessa pitäisi kierroksia päästä säätämään alemmaksi, kuin näiden koneiden minimikierrosnopeus 5000 r/min. Lasitöissä pitääkin kierroksia olla kohtuupaljon, mutta muissa töissä niitä on mielestäni liikaa.

Aikani pähkäilin ja päädyin tilaamaan Proxxonin MICROMOT 50/EF ja Engraving Tool GG 12 koneet.
Kaiverruskone GG 12 on erillinen, ei kitti... johon kuuluisi harjoituslasi yms. Näitten lisäksi jouduin ostamaan 12v muuntajan (Mains Adapters NG 2/E) ja lisäksi jalkakytkimen (Footswitch FS) .
Proxxonin 50/EF hiomakoneessa on perinteinen kolmileuka pikaistukka, joten siihen voi kiinnittää kaikki terät. Kun muuntajassa ja porakoneessa on kierrosnopeudensäätö, saa kierrosnopeuden säädettyä kohdalleen useimpiin töihin.

Jalkakytkimen laiton lastulevykehikon sisään, pois lattialta. Jalkakytkintä voi käyttää myös 220v koneiden kanssa!
Lasitöissä, etenkin tinauksessa, loppuu helposti kädet kesken. Siihen vaivaan tilasin pinsettisarjan (etsi googlesta tai ebaystä "Tweezer set" sanoilla)

Sarjassa on 8kpl erilaisia pinsettejä. Kolme alinta on "puristettaessa avautuvia" ja sopivat hyvin tinaukseen. Kahdessa pinsetissä on lämmöneristeenä puulistat.
Kaikki pinsetit on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja ovat tehty riittävän paksusta materiaalista. Eivät esim. taitu vänkkyräksi puristettaessa. Kuvassa on myös pussillinen 5mm avainrenkaita (Key ring) ketjun ja riippuvan lasityön väliin.


Hopeaketjun tekoon soveltuvat pihdit


Juotostöihin piezo-sytytyksellä toimiva Microtorch kaasupoltin (vasen kuva).

-täsmähaku