Led taskulampun seuraava sukupolvi

Led taskulamppujen seuraava sukupolvi on rantautunut Suomeen. Enää näitä ei tarvitse tilata ulkomailta. Paikallisesta Minimani myymälästä ostin uuteen CREE-teknologiaan perustuvan Maxell led-taskulampun. Pakkaus kertoo lampun tuottavan 176 lumenin valotehon. Taskulamppu toimii kahdella AA-paristolla. Pattereiden kestoksi pakkauksessa kerrotaan 1,6 tuntia. Vaihdoin heti ladattavat akut pattereiden tilalle, ehkäpä se tulee pitemmän päälle edullisemmaksi. Roiskevedenpitävä runko on jotain kevytmetallivalua. Painonappi sijaitsee rungon päässä ja onneksi siinä ei ole mitään typeriä vilkku/sos toimintoja.

Kaikkihan muistaa takavuosien ison Mag-Lite valaisimen? Sen valaisutehoksi/kirkkaudeksi ilmoitetaan 76,8 lumenia. Tähän taskulamppuun verrattuna Maxell on kirkkauden ja koon puolesta hyvä ostos. Netistä löytyy myös valaisimia, joiden luvataan tuottavan 900 lumenin kirkkauden.


Säästölipas / kassakaappi

Joskus muinoin oli jokaisella oma säästölipas. Silloin kun kolikoita oli ylimääräisiä, ne laitettiin säästölippaaseen. Rahapulan iskiessä lipas avattiin väkivalloin ja lippaalle kävi aina huonosti. Minkäs teit, karkkia piti saada, keinoja kaihtamatta. Ensimmäistakään lipasta ei jäänyt ehjäksi nuoruusvuosilta.

Etsiskelin kohtuu tilavaa säästölipasta ylimääräisille kolikoille, kun törmäsin kuvassa olevaan malliin. Tulipahan ostettua tämäkin kikkare. Nyt kolikoita mahtuu lippaaseeen todella paljon. Eurot on kookkaampia kuin markat. Toki lippaassa voi säilyttää muutakin tavaraa.

Kolikonpudotusaukon alapuolella on muovirasia johon rahat tippuu. Oven lukoista ylimmäinen on pelkkä pyöriteltävä kiekko. Alempi on oikea avainlukko. Peltilipas on kooltaan 12,2 x 11 x 18,4 cm.


Imurinpussit ja Hepa suodattimet

Netin syovereistä löytyi kauppa, joka toimittaa kohtuu edullisesti imuritarvikkeita. Pusseja, hepasuodattimia, moottorin imupuolen suodattimia yms.
Kun itselläni oli tarve löytää vanhaan imuriin pusseja ja hepa/pelkkä paperisuodatin moottorin poistopuolelle. Useita kivijalkaliikkeitä kierrettyäni totesin että on helpompaa tilata netistä.
Ja liike josta tein onnistuneen tilauksen oli www.dustclub.com. Suodatin ja pussit olivat oikeaa kokoa ja toimivia. Myös postikulut oli kohtuulliset ja tilauksen mukana tuli lasku. Suosittelen!


Langattoman laajakaistan lisäantenni

Siirryin 3G mobiililaajakaistan käyttäjäksi, suurimpana syynä oli adsl-liittymän kallis hinta. Ei megasesta liittymästä kannata maksaa 41€/kk. Hinnoittelussa oli kusetuksen maku, lievästi ilmaistuna. Pitäköön tunkkinsa...

Langaton meganen maksaa alle puolet eli 19,80€. Säästö vuositasolla on noin 252 €.

Puoli vuotta sitten testailin 2G/gsm/edge verkon mokkulaa, ja tällä yhteydellä ei kyllä tehnyt yhtään mitään. Hihat paloivat jo ensimmäisellä yhteyskerralla.

Nyt 3G nopeuksia testatessani kiinnitin huomiota signaalitasoon, vain neljä keltaista palkkia oli näkyvissä. Pelko siitä, että huonolla ilmalla en pääsisi enää nettiin. Vesi, räntä tai lumisade tuli ensimmäisenä mieleen.

Mietintämyssy päähän ja pähkäilemään eri vaihtoehtoja. Liittymää avatessani varmistin että mokkulaan saa lisäantennin kiinni. Liittymän mukana tuli nettitikku E160E, josta löytyy juuri tuo ominaisuus.

Lisäantenniostoksille... Googlella löytyi INFITEK verkkokauppa josta löytyi sopiva antenni 900mhz alueelle. Antennin mukana tuli 10m kaapelia valmiiksi kytkettynä. Samasta liikkeesta löytyi myös sovitinkaapeli E160E tikulle.
Antennin laitoin TV-antennin päälle (yli 1m etäisyys) ja suuntasin sitä mastoa kohti josta löytyy operaattorin 3G-romppeet.

Nyt palkkeja löytyy 3-4 kpl enemmän.

25.10.2009 Mobiililaajakaistan ohjelma ilmoitti tylysti "ei verkkoa". Hetken pähkäilin, että mistä vika voisi johtua. Tilanne korjautui ottamalla mokkulan USB-piuha tietokoneesta irti muutamaksi sekunniksi ja kytkemällä se takaisin.

28.10.2009 Yhteysohjelman pin-koodikysely kannattaa ottaa pois käytöstä. Samoin laita pukki "automaattinen yhteys" kohtaan. Seuraavan kerran kun menet nettiin, niin ei tarvitse kuin käynnistää mobiililaajakaista-ohjelma. Ja jos haluat täysin automaattista yhteyttä, niin raahaa mobiililaajakaista ohjelman pikakuvake käynnistysvalikkoon (en ole testannut, pitäisi kuitenkin toimia?)

25.11.2009 Siirryttyäni mobiililaajakaistan ja Windows 7:n (64bit) käyttäjäksi, olen tehnyt mokkuloiden käyttöliittymäohjelmista havainnon: Jos käyttöjärjestelmä on Win7, 64bittinen, niin valitse mokkula, jossa on MOBILE PARTNER käyttöliittymäohjelma. Jos mokkulasta löytyy Elisan/Saunalahden "Mobiililaajakaista"-ohjelma, todennäköisesti joudut tappelemaan yhteyden asennuksessa. Koetin asentaa E160E mokkulaa kannettavaan tietokoneeseen, onnistumatta siinä. Läppärissä oli esiasennettu Win7 (64bit). Onneksi tuo toinen mokkula (Huawei E180) asentui kivuttomasti.

28.11.2009 Linkki ohjeisiin, joilla luot automaattisesti avautuvan mokkulayhteyden.


Mercedes Benz C180

c180

Mersun avaimen patterien vaihto. Avain toimii kahdella CR2025 litteällä patterilla. Näitähän löytyy jopa lähikauppojen hyllyistä. Hintaa pattereilla on alle 3€ kappale.

Ainut on, että miten saa patterit esille? Meinaan särkemättä, tai ruhjomatta avainta. Googlekaan ei asiaan tuonut mitään valaistusta. Joten tutkimaan avainta ja jos tästä olisi jollekkin hyötyä?

Poista ensin manuaaliavain. Paina manuaaliavaimen kärjellä lukitussalpaa ja raota varovasti kantta. Vedä sisustaa ulos 3-4mm. Käännä avain ympäri ettei patterit tipu pitkin lattioita (eräälle tumpelolle kävi näin) ja vedä patterit esille. Katso vanhojen paristojen napaisuudet, miten päin ne on. Laita uudet paristot samoinpäin ja kasauksen jälkeen testaa digikameralla tai kännykkäkameralla avaimen toiminnot.

Kännykällä kun testasin välähtääkö avaimen ledi, huomasin, että paremmilla paristoilla välähdyksessä oli häivähdys purppuraa/violettia? Taasen heikoimmilla paristoilla välähdys oli valkoinen? Hmm... omituista? Pitäisiköhän iltalääkityksen tasoa korottaa?


600 Lumenin LED lamppu

DealExtreme nettikaupasta saapui pari tuotetta. Kaksi uuden ledsukupolven E27 kannalla olevaa lamppua. Valaisutehoksi ilmoitetaan 600 lumenia. Täytynee käytännössä tutkia mitä wattimäärää se suunnilleen vastaisi. Eräällä www-sivulla oli 645 lumenin lamppu ja siitä kerrottiin: "Vastaa suurinpiirtein 60w hehkulamppua". Oma mielipiteeni on samoilla linjoilla. Kirkas se kuitenkin on, verrattuna ensimmäisiin led-polttimoihin. Suomen kaupoista olen bongannut 320 lumenin kirkkauteen yltävän, mutta se ei riitä arkikäyttöön. Valon väri on kylmää/kalpeaa. Käyttöiäksi ilmoitetaan 30000-50000 tuntia. Piti oikein tussilla merkata päivämäärä lampunkylkeen. Jos vaikka 5 vuoden päästä kärvähtävät... tietääpähän sitten milloin testi alkoi. Kuumuutta lamppu ei tuota juuri ollenkaan, hyvä näin. Ja mikä tärkeintä, täysi valoteho on heti päällä kun lampun sytyttää.
9.6.2010 Illalla tai yöllä oli senverran hämärää, että pystyin arvioimaan kirkkautta. Valoteho kyllä riittää sisätiloihin. Ulkokäyttöönhän tätä ei ole tarkoitettukaan "It is indoor lighting product".
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Toinen tuote on USB LED Light. Jäykän, taivuteltavan varren päässä on 10 kpl kirkkaita ledejä. Tämä on tarkoitettu käytettäväksi kannettavan tietokoneen kanssa, mutta käyttötarkoitukseni on hieman eri. Aika näyttää, mihin sen laitan.

SodaStream hapotuskone

Heräteostoksia, osa 115 862 ja ½.
Kaupunkireissun jälkeen oli autoni peräkonttiin ilmestynyt SodaStream hapotuskone? Perin kummallista? No, mikä ettei. Käyttöohjeissa sanottiin: painele nappia niin pitkään että kuulet "sihinää". Eihän tämä pidä mitenkään paikkaansa. 3:n hapottoman litran jälkeen vasta älysin, että ääni, mikä pitäisi kuulua, on kuin pieru. Eli kolmen pierun jälkeen juoma on valmista.

Alkuun kummastelin sitä, miksi ensin pitää hapottaa puhdas vesi. Syitä on kaksi: Jos laittaisi ensin tiivisteen: Pilli joka painaa hapon juomaan olisi aikamoinen bakteeripesä muutaman kerran jälkeen. Toisekseen pullo kuohuisi hillittömästi... ei siitä näinpäin mitään tule.

Parempi on tehdä niin kuin sanotaan, eli puhdas vesi hapotetaan ensin ja sitten pulloon lisätään uute. Kokeilin laittaa itsekeitettyä mehua pulloon ja onnistuihan tuo, ei mitään väliä millä juomansa maustaa. Makuasioistahan ei voi kiistellä! Pari lisäpulloa pitää vielä hankkia.

Täytettävät mustekynät

Kaksi täytettävää mustekynää ja Hero mustepullo saapui tänään 5.7.2010. Mustaltahan tuo muste näyttää :-)
Mustan kynän laitoin "tulille", täytin säiliön ja kirjoittelin. Tuntuma on hieman eri verrattuna kuulakärkikyniin. Tuo isompi, musta kynä, on DIKAWEN 823 (n.5€) ja hopeanvärinen on LANBITOU 228 (4,70€). Mustetta pullossa on 60ml ja se maksoi 7,90€. Valopöytä pitäisi vielä tehdä. Mutta siitä myöhemmin.
Copic tusseissa, vain ovaalinmuotoisessa (sketch) on sivellin toisessa päässä. Neliönmuotoisessa on molemmissa päissä huopakärki. Copic täyttöpullot ja tussit.
Osa (20.2.2011) käytössäni olevista kynistä.

Varo ostamasta tätä taskulamppua

ravistettava24.09.2010 Lamppu ei ole oikea ravistettava lamppu, koska lampun sisältä löytyy kaksi paristoa (eivät ole akkuja). Paristoista kun loppuu virta, niin lamppua voi ravistella "maailmantappiin" eikä ledi jää palamaan. Lievää huijauksen makua ilmassa!

Tietysti joku Idi Aminin kaima... Idi Ootti, voi luulla, että nuo paristot kuuluu tuonne sisälle, ja ne on ladattavia. Koska jossainhan sitä ravisteluenergiaa pitää säilyttää. Ei kuitenkaan näin...

Okei, ravistelu-energia pitäisi säilyttää kondensaattorissa (esim. GoldCap 1F 5,5v) ja kelan ja kondensaattorin väliin 4kpl diodia (Schottky SB540) tai (1N4148) Diodit kun päästävät virtaa vain toiseen suuntaan ja näillä saisi virtaa menemään kondensaattoriin. Muutama kirkas ledi ja niille etuvastus niin eiköhän lampusta jotain tule. Ehkä yritän talven aikana katsoa saako tuon korjattua. Taskarin idea on mitä mainioin, lamppua voisi säilyttää esim autossa tai kesämökillä.

Edit: Näyttää joku muukin hermostuneen ko. lamppuun (linkki): http://www.supermagnete.de/fin/project135
Toinen projekti: http://blog.makezine.com/archive/2006/10/shake_it_like_a_tictac_re.html

Osuuspankin (op.fi) demo-tila ja Credit puolella maksu

Sisäänkirjautuminen:
- Avaa pankin sivusto www.op.fi.
- Aseta käyttäjätunnukseksi: 123456 ja salasanaksi: 7890 (viimeinen on nolla, ei o-kirjain)
- Paina ok-nappia...
- Kirjoita avainluvuksi mikä tahansa nelinumeroinen luku ja paina jatka...

Nyt olet op-verkkopankin demo-tilassa!

Testaa nyt miten maksat jonkun laskun VISA-kortin luottokorttipuolella.

- Paina Kortit valikkoa...
- Paina Tietoa korteista osion Kortin käyttö, aukeaa valikko josta painat Luottokortti-linkkiä
- Nyt painat avautuneesta sivusta Siirrä luottoa tilillesi-linkkiä ja
laitat Summa: laatikkoon tarvitsemasi luotonmäärän ja paina hyväksy-nappia.

Tililläsi on nyt katetta riittävästi, ja voit maksaa laskun normaalisti. Tietenkään et voi demo-tilassa maksaa mitään.
Joten kirjaudu omilla tunnuksillasi pankkiin!