Asus P5Q PRO Turbo | Intel Core2 Quad 8400 | Kingston 8 Gt | Gigabyte HD 5770 | SMG 1 TB


Tarve paremmasta/nopeammasta tietokoneesta ilmeni kun ostin 1920 X 1200 resoluution näytön. Pasianssia nopeampaa peliä vanhatietsikka ei pyöritä. Muita syitä ovat vanhat - USB1/2, - AGP, - ide väylät. Jospa uuteen koneeseen tulisi kaikki asemat sata-väylillä.
Kuvassa täyteenrakennettu vanhus. Sininen "voileipä" on radeon 9600-sarjan agp-näytönohjain, joka on muutettu passiivijäähdytteiseksi. Kiva ide/sata sekasikiö?

Kun rupesin etsimään uutta koteloa, niin törmäsin uuteen ilmiöön joka tuntuu aivan käsittämättömältä. Miksi ihmeessä joku haluaa että poweri pitäisi olla alhaalla? Kukaan ei ole niin tyhmä kuin insinööri. Omasta mielestä powerin paikka kuuluu ylös ja oikeinpäin. Virtalähteet on myös rakennettu niin, että ne toimii tietyssä asennossa. On oma vika jos kääntää powerin ylösalaisin ja tuuletin simahtaa kuukaudessa. Olen aukonut muutamia kymmeniä koneita ja kaikissa on ollut enenmmän tai vähemmän pölyä (kuva). Kyseinen kuva ei edusta vielä edes sitä pahinta pölypesää.
Mieti jos tässä olisi poweri lattialla...

Uudeksi koteloksi valitsin COMPUCASE 6XG3BS-EG:n. Valinnan perusteet: tilava, riittävästi (5kpl) 5.25" paikkoja, e-sata vakiona, ilmankierto (passiivijäähdytettyä näytönohjainta varten), kiintolevypaikat käännetty 90 astetta, laadukkaat kytkimet... jne. Kuvia kotelosta:

3,5:n tuuman aseman paikalle tulee e-sata telakka, johon käy ulkoinen kiintolevy. Kiintolevyt asennetaan muoviseen pidikkeeseen kumityynyjen varaan.
Tänään (4.12.2008) oli Pate nakannut postilaatikkoon muistikortinlukijan. Panelissa on myös pari tuulettimen säädintä ja lämpötilanäyttöä.
Lolairin tilalle tuli Benq 24" E2400HD näyttö, FullHD eli 1920 X 1080 resolla. Musta on aikaisempaa mustempaa ja Benq ei tuota niin paljon lämpöä kuin edellinen. Sähköä kuluu ehkä vähemmän (mutu).
Vaikka Benq on TN-panelilla varustettu näyttö, en voi moittia edes katselukulmiakaan. Leffat ja TV-ohjelmat näkyvät nyt ilman mustia reunuksia (FullHD). Valovuoto on todella minimaalista näytön säätöjen jälkeen. edit: Valovuodon voi poistaa kokonaan kalibroimalla näytön. Hinta/laatusuhde on enemmän kuin kohdallaan!

Koneen kasaus "jäissä", johtuen syksyllä 2008 alkaneesta hintojen nousuista. Keskeisimmät komponentit ovat vielä hankkimatta: emolevy, prosessori ja muistit. Voi olla, että jatkan vasta Windows 7 käyttöjärjestelmän tultua myyntiin?

Tänään, 24.07-09 konetta käynnistettäessä kuului ZTSÄP ääni ja huoneeseen tuli palaneen elektroniikan haju. Tietokoneen poweri (Enermax 350w) päätti tehdä suiciden ja lopetti toimintansa. Aamuhässäkkä oli valmis. Onneksi löysin romujen seasta yhden p4 powerin ja selvisin pelkällä säikähdyksellä. Ilmeisesti Enermaxin kilometrit oli tulleet täyteen, muistaakseni olin ostanut sen joskus 2000-2002 aikana? Pitkäänhän se oli toiminut, laatu poweri vaikka särkyikin!

Konepaketin kasaus jatkuu... kyllästyin odottelemaan uutta rautaa. Postitoimistoon oli ilmestynyt paketti josta löytyi Asus P5Q Pro Turbo emolevy, Intel Core 2 Quad Q8400 neliytiminen prosessori ja Kingstonin 2X2Gt kit muistit. Omalta kohdalta vedin rajan tehon ja hinnan mukaan. Näytönohjain onkin seuraava jota metsästän. Ajattelin GIGABYTE GV-R477SL-1GI passiivi ohjainta, mutta taitaa olla vielä suunnittelupöydällä? Jos Gigabyteä ei löydy kohtuullisen ajan kuluessa, niin valinta on Radeon hd 5770. Käyttöjärjestelmäksi asennan 64-bittisen Windows 7:n.

Intelin vakiotuulettimen s775 kiinnitys (muoviklipsut) on todettu olevan "syvältä" ja olenkin etsinyt Thermalright LGA775 Bolt-Thru Kit sarjaa, ennen tuulettimen asennusta. Paras vaihtoehto olisi ostaa Noctua NH-C12P Heatpipe prosessorituuletin. On vain hieman hintava? Socket 1366 tuulettimissa on sama kiinnitysongelma.

P5Q emolevyn mukana tuli uudenlainen ASUS Q-Shield liitinkehikko. Emolevy on nyt helpompi laittaa runkoon, eikä tarvitse miettiä kääntyykö peltiläpyskä usb-liittimen sisään. Pitkään meni, ennenkuin tähänkin asiaan tuli korjausta. Ainakin liitinkehikko on edeltajiään ilmatiiviimpi. Ilmanvirtauksia voi nyt hallita paremmin. Virtalähteeksi laitoin CORSAIR VX 550W:n, jonka MTBF on 100 000 tuntia.

Näytönohjaimista RV870 piiriin perustuvia kortteja pitäisi kohtapuoliin ilmestyä kauppoihin. Uudet kortit tukevat uutta DirectX 11 rajapintaa. Radeon HD 5870:ssa luvataan olevan 1200 varjostinyksikköä ja cpu toimii 900MHz nopeudella. Kortteja on jo tehty heinäkuusta alkaen, joten eiköhän ne kauppoihin kohta tule.

LGA775 Bolt-Thru Kit saapui. Tukevan oloinen kiinnitys, verrattuna alkuperäiseen. Prossa ja tuuletin emolevylle uusilla kiinnikkeillä. Vanhat muoviklipsut pois ja Bolt-Thru Kit tilalle. Muistit paikoilleen ja emolevy koteloon. Kotelotuulettimeksi valitsin NOCTUA NF-S12B. Mukana tulleista nopeudensäätö liittimistä otin käyttöön mustaliittimisen (900rpm). Koneeesta puuttuu enää näytönohjain ja käyttöjärjestelmä.

Pientä takapakkia... katselin kortinlukijaa tarkemmin ja huomasin USB- ja Firefire-liittimessä ruostetta? Ei tätä voi jättää koneeseen, joten pois vaan. Mitä tilalle? Scythe kaze master ace 5.25"?

Näytönohjaimen merkki/malli on edelleen auki? Ei oota, löytyy kyllä jokapaikasta!??
Uusi Ati Radeon 5xxx sarja kiinnostaa edelleen. Ja näistä malleista erityisesti HD 5770.

Näytönohjaimeksi laitoin Gigabyte GV-R577D5-1GD-B:n ja käyttöjärjestelmäksi Windows 7, 64-bittinen versio. Tämä versio siitä syystä, että keskusmuistia on 8 Gt ja 32-bittinen ei voisi hyödyntää siitä kuin 3-3,5Gt.

64-bittinen Windows 7 on muuten ok, mutta Canonin LBP-810 tulostimeen ei löydy ajureita. Toinen kummallisuus oli se, että saunalahden mokkulaohjelmisto ei toimi seiskassa ollenkaan. Tosin sitä ohjelmistoa ei tarvitsekaan, yhteyden pystyy muodostamaan muutenkin. Siis mokkula toimii ja ottaa yhteyden, mutta saunalahden oma ohjelmisto ei toimi. Seiska löytää mokkulan ja lataa sen toimintakuntoon. Kun Win7:ska kyselee jotain... Sallitko seuraavan plaa plaa plaa että ohjelma DataCard_Setup.exe tekee muutoksia plaa plaa... niin siihen pitää vastata EI. Miksi pitäisi asentaa ohjelma, joka ei toimi? Yhteyden nimeksi tulee "1.3G" ja sen käyttö on helppoa.

Outlookkiin tottuneena imuttelin MS:n sivuilta Windows live:n sähköpostiohjelman, sitä kun asennuslevyltä ei löydy. Ja ne muut ohjelmisto-roinat (mese+muut) skippasin pois.

5.11.2009 Hermostuin vakiotuulettimeen ja vaihdoin sen tilalle Noctua NH-C12P:en. Nyt olen tyytyväinen cpu:n lämpötilaan (23-27°C) ja ääneen (tai äänettömyyteen... jes!). Tämä olisi pitänyt tehdä jo heti kasausvaiheessa.

Canonin 64-bittisistä ajureista ei ollut mitään takeita, tuleeko niitä koskaan. Joten tulostimeksi ostin Samsung ML-1640 lasertulostimen (59€ konebox) ja sille imuroin 64-bittiset ajurit (Print Driver (ver.3.04.95:05)) Testisivut tulostuivat sampalla ihan ok! Laserkasetinkin hinta on kohtuullinen, joten näillä eväillä mennään.

Win7 herjaili winampista siihen malliin, että asensin sen tilalle VLC-mediasoittimen 1.0.3 Goldeneyen.
12.12.2009 Winampin tilalle laitoin GOM-Playerin.

Pienoisohjelmista (Gadget) löysin käyttööni prosessorin ja näytönohjaimen tietoja + lämpöjä näyttävät härpäkkeet. CPU:n tietoja näyttävä gadged löytyy täältä (Intel Core Series Gadget – Version 2.1). Atin näytönohjaimen tietoja näyttävän voi ladata täältä (ATI Overdrive Gadget – Version 1.2).

22.12.2009 Omat puhelinverkon ominaisuudet. Voi olla muillekkin hyötyä? Edit: Tässäkin ok ohjeet.

24.12.2009 Vaikka Win7 on kehuttu ja ylistetty lähes joka foorumilla, niin täydellinen sekään ei ole. Minullekkin se asentui ja kaikki näytti olevan ok. Jopa emolevyn äänet oli kunnossa. Mitään huutomerkkejä laitehallinnassa ei näkynyt.
Kaikki näytti olevan kunnossa, kunnes yritin asentaa ohjelman MyPhoneExplorer:in. Ohjelma on erittäin hyvä kännykän ja tietokoneen synkronointiin ja olin tottunut käyttämään sitä bluetooth:in välityksellä.

Tästä bluetoothista ja mokkulasta syntyikin melkoinen ristiriita ja kyseistä MyPhoneExplorer-ohjelmaa en pystynyt käyttämään ollenkaan. Teki kyllä mieli siirtyä XP:n käyttäjäksi takaisin sen verran korpesi. Muutaman yön mietittyäni ongelmaa, löysin siihen ratkaisun: Menin Emolevyn (Asus) sivuille, etsin ko. mallin, syötin käyttämäni käyttöjärjestelmän (64bit) ja imuttelin intelin piirisarjan ajurit. Ajureiden jälkeen pystyin käyttämään ohjelmaa täysin, ja bluetooth ei aiheuttanut enää ongelmia.

Toinen ongelma oli Winamp, joka sekin toimii seiskan kanssa ok, jos vain käyttää versiota 5.571 tai uudempaa.
edit: Taidan jättää Winampin asentamatta (ristiriita directX tuesta), ja siirryin käyttämään MediaMonkeyta.

29.12.2009 USB-paikat vähenee uhkaavasti ja siihen vaivaaan laitoin Belkinin kortin koneeseen. Kortissa 4-ulkoista ja yksi liitin sisäänpäin.

30.12.2009 Kotelon äänieristys 3mm itseliimautuvalla bitumihuovalla.

5.1.2010 Windows 7:n salainen GodMode*: Luo uusi kansio jonnekkin (itse tein F-asemalle) Nimeä kansio tällä nimellä:   GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

* Kokoaa ohjauspaneelin kaikki toiminnot samaan kansioon. Miksiköhän tämä oli piilotettu? Kuva kansiosta.


Kakkoskoneeseen laitoin näytönohjaimeksi passiivijäähdytteisen MSI HD 5450 PCIE 1GB GDDR3 VGA/DVI/HDMIn.
- 1 GB DDR3 muistia
- DirectX 11 yhteensopiva
- HDMI liitäntä
- Open GL 3.2

Samsungin laserin rinnalle hommasin EPSON STYLUS PHOTO PX650 tulostimen. Joku voi miettiä, miksi juuri tämä monitoimilaite. Syy valintaan oli:
- Skanneri. Toimii myös niin, että scannatun sivun voi tulostaa vaikka laserilla.
- Täysi tuki 64-bittiselle Windows 7:lle. Myös kaikki ajurit ja ohjelmat löytyy!
- Tulostus CD/DVD-levyjen pintaan onnistuu hienosti. Tulostin koemielessä "MediaRange AquaShield Photo Glossy"-aihion ja leuka taisi loksahtaa lattiaan, kun tarkastelin lopputulosta!.
- Tulostimen malli on uusi, mutta tulostimelle löytyy jo kohtuu edullisesti mustekasetteja. Ostin ebay:stä kaksi settiä (12 mustekasettia) hintaan 15€, kotiin toimitettuna. Jos nämä sitten toimii kunnolla? Kuka tietää?

Täysin kivuttomasti ei monitoimilaitteen osto onnistunut, kun ensimmäinen yksilö oli viallinen. Ohjeen mukaan toimien laite ilmoitti paperitukos virheestä. Anturi pas**na. Laite vaihdettiin uuteen ja tämä laite toimii normaalisti.

Kahden tulostimen yhteiskäytössä, muista laittaa tulostin "oletustulostimeksi" ennen tulostusta. Seiskassa käynnistä --- laitteet ja tulostimet --- laitteen kuvakkeen päältä, hiiren 2-napilla --- määritä oletustulostimeksi.


24.05.2010 Testailin näytönohjainta (HD 5770) STALKER CLEAR SKY pelillä. Kone ja n-ohjain pyörittää peliä todella hyvin. Ainut este pelaamiselle on koira (pitkäkarvainen collie), se nimittäin pelkää pelin ääniä, niin että ihan tärisee. Koira tulee istumaan viereen, tuijottaa silmiin ja koskettaa tassulla. Aivan kuin se viestittäisi: "Lopeta tuo typerä ja vaarallinen touhu, siitä ei hyvää seuraa..." On näköjään otettava koira huomioon, pelisessiota suunniteltaessa. Myös uusin Tomb raider Underworld pyörii hyvin ja näyttää erityisen hyvältä.
2010 syksy. Näppäimistöksi valitsin Logitech Gaming Keyboard G110:n. Suurimmat valintaperusteet: taustavalo + multimedia toiminnot ym. jutut. Suosittelen! Näppiksestä löytyy kuulokeliitäntä ja mikrofoniliitäntä. Skypeä varten ostin kuulokemikrofonin SteelSeries Siberia Full-size Headsetin. Hyvinhän nuo toimivat keskenään! Äänen laatu ko. kuulokkeissa todella hyvä!

Kaiuttimeksi tuli CREATIVE GIGAWORKS T20 SERIES II:set. Näitä ei voi verrata 90-luvun jugurttipurkkeihin. Ääni on erittäin hyvä , jopa bassot löytyy!

Samsung ML-1640 tulostimen kanssa kävi huonosti... En ollut tyytyväinen bittikarttakuvien laatuun ja idioottina päivitin firmwaren uusimpaan. Tämä oli vikatikki, tulostin laittoi rummun "lukkoon". Eikä tulostin enää huolinut tarvikekasettiani. Myöhemmin löysin varoituksen:

-Tarvikasettien laskinpiirivalmistajat suosittelevat, että ML-1640/2240 -tulostimelle ei tehdä tarjottavia uusia firmware ohjelmistopäivityksiä.

Alkuperäisrumpuja en enää osta samppaan, vaan laitoin muutaman kympin lisää ja ostin Brother DCP-7030:sen.
Alkuvaikutelma Brotherista on erittäin positiivinen. Toivottavasti jatkossakin! Tähän värkkiin saa erikseen värit ja rummut. Rumpu kestää n. 12 000 sivua. Värijauhepatruunoita on kahta "kokoa". Toinen kestää tulostaa 1500 sivua ja toinen 2500 sivua.


26.02.2011 Mokkula ZTE MF668 teki ajoittain "jäätymis" temppuja. Vaikka mokkulayhteys oli päällä, minnekkään ei päässyt.
Tähän ongelmaan ostin ensin A-Link WNAP reitittimen. Sain helposti asennettua yhteyden, mutta päivien testailujen jälkeen totesin reitittimen hidastavan mokkulaa liikaa. Hukkaostos...¤%#%!... piste.

Tilasin Ellokselta Dovado 4GR:n. Tämän reitittimen asennus olikin hieman hankalaa. Jos joku pähkäilee miten sain Dovadon tulille, niin tässä joitain ohjeita. Hae dovadoon uusin firmis. Oma reititin toimi vasta uusimmalla 4.3.3 firmiksellä. Imuroi zip-päätteinen firmis, pura ja asenna omalta koneelta.

Poista koneeltasi kaikki mokkulaohjelmat, niitä ei enää tarvita. Omassa koneessa poistin jopa emolevylle integroidun verkkokortin. Putsaa rekisteri CCleanerilla. Hain emolevyn valmistajan sivuilta uusimman verkkokortinajurin ja asensin sen. Tämän jälkeen asensin Dovadon ja kävin reitittimen "sisällä" (192.168.0.1) ja ohjeen mukaan täyttelin puuttuvat tiedot. Modem kohdassa katso että siinä lukee "connect". Tallenna ja poistu. Sammuta kone ja käynnistä.

Muutaman testipäivän jälkeen lähtee jo hymyilyttämään. Mokkulan nopeus on nyt tämä. Kuva Dovadosta.
5.3.2011 Hymy ja ZTE MF668 hyytyi, kun yhteyskuvakkeeseen tuli kolmio. Data ei liiku kumpaankaan suuntaan. Mokkula on niin kuuma, että juuri ja juuri pystyy kädessä pitämään. Zte on lähetettävä takuukorjauseen / vaihtoon?? Vanha E160E hoitakoon hommat sillävälin.

Moni miettii mitä hyötyä reitittimestä on:

- Jotkut mokkulat tarvitsevat virtaa kahdesta USB-liittimestä (ZTE MF668). Dovadossa virta riittää ZTE:lle.
- Kaksi usb-paikkaa vapautuu emolevyltä.
- Mokkulan nopeus ei laske, niin kuin muilla 3G-reitittimillä.
- Tietokone ja reititin käynnistyvät molemmat yhtäaikaa ja yhteys on automaattisesti päällä. Käynnistyminen yhtänopeaa ja vaivatonta, kuin taannoisella ADSL-lankalaajakaistalla.
- Optio wlan kotiverkosta (läppäri, multimedialaite, älypuhelin ja uudet tv:t)


-täsmähaku