Hopeaketju

Google

Hopeaketjussa ensin tehdäään lenkit. Siihen tarkoitukseen olen tehnyt vanhaan harjanvarteen reiän veiville (3,5mm). Veivin alapuolella on letkunkiristin pitämässä lankaa kireällä. Lemmarin sisäpuolelle on liimattu kalustehuopaa, ettei lankaan tulisi jälkiä. Kireys on tärkeää, muuten lenkeistä tulee erikokoisia. Hopealangan pää laitetaan veivin mutkan silmukkaan ja kierretään tiukasti puikon päälle.

Sahauksessa käytän Saksalaista NIQUA sahaa. Teränä 3/0, piikit kädensijaan päin. En tiedä? miten muut sahailee, mutta käytän Bilteman kallistettavaa kumileukaista ruuvipuristinta. Sahauspuikko halkaistulla päällä spiraalin sisään ja eikun sahaamaan.

lenkkien avaus

Lenkkien avaamiseen ja sulkemiseen voi käyttää "sormusta" johon on jyrsitty langanlevyisiä uria. Ensin hieman vierastin ko. tapaa avata/sulkea lenkkejä, mutta se on osoittautunut varsin hyväksi keinoksi. Kokeeksi tein 1mm kuparilangasta 3,5mm veivillä kuningasketjua. Sormus toimi ok tässäkin ketjumallissa. Lisäys: Ei toimi kovalla langalla!

Pronssilangasta kaulaketju. Lanka oli kovaa, joka aiheutti ongelmia lenkkien teossa. Jos haluat että lenkin sisämitta on 3,5mm, kova lanka on kierrettävä 3mm puikolle!
Kiertämisen jälkeen keskireikä on 3,5mm. Lenkkien aukaisu ja kiinnilaitto oli "työläämpää" kuin puolikovan langan.
En suosittele lenkintekoon kovaa lankaa kenellekkään...